2014. május 26., hétfő

Ilyen "Durva" a legtöbb fogkrém!


Ezt a cikket nemrég találtam mindenesetre elég elgondolkoztató ....Mi lecseréltük a fogkrémünket a Dxn kiváló fogkrémjére.

Igazság szerint csak igen kevesen tudják, milyen „durva” a legtöbb fogkrém, s hogy milyen károsodásokat okozhatnak szájban, testünkben. Bár a gyerekek a legveszélyeztetettebbek, hiszen ők hajlamosak több fogkrémet is lenyelni fogmosás közben, a fogkrémekben található vegyi anyagok a felnőtt szervezetbe is könnyen bejutnak a nyelven és a száj vékony nyálkahártyáján keresztül is.

A fogkrémek számos, lassan ható mérget tartalmaznak, mint például a szaharin, a mesterséges színezékek és ízesítők (mind potenciális rákkeltők). Ám a legaggasztóbb továbbra is az, hogy minden tubus fogkrémünk halálos adag fluoridot tartalmazhat.
Míg Európában a fluoridtartalmú fogkrémeket egészségesnek kiáltják ki a reklámokban, az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (Food and Drug Administraton, FDA) előírja, hogy a csomagoláson fel kell tüntetni az egészségügyi kockázatokra vonatkozó figyelmeztetéseket, valamint azt az információt, hogy a fogkrém lenyelése esetén a helyi toxikológiai intézethez kell fordulni.
Egyik mindenki által ismert fogkrém összetevőit érdemes végigolvasni
Összetevők
Aqua, Hydrated silica, Glycerin, Sorbitol, PVM/MA Copolymer, Sodium Lauryl Sulfate, Aroma, Cellulose gum, Sodium hydroxide, Sodium fluoride, Carrageenan, Triclosan, Sodium saccharin, Mica, Limonene, CI 42090, CI 77891

Név
Magyar név
Funkció
Káros mellékhatások
Egyéb
Glycerin
Glicerin (E422)
síkosító- (a termék állagát javítja) és nedvesítőszer (a termék nedvességét biztosítja)
Általában biztonságos, de száríthatja a száj körüli bőrt.
A glicerint növényekből és állatokból nyerik.
Veszélytelennek számít.
Sorbitol
Szorbit (E420)
édesítő és fogkőgátló anyag, nedvesítőszer
Nagy mennyiségben puffasztó, és bélgörcsöket okoz, hashajtó.
Hashajtó hatása miatt a gél állagú fogkrémek használata (amelyek akár 70% szorbitot is tartalmazhatnak) kisgyermekek esetében szülői felügyeletet igényel, lehetőség szerint kerülni kell.
PVM/MA Copolymer
PVM/MA kopolimer
a triklozánt és más összetevőket tapasztja a fogakhoz és az ínyhez
Egészségügyi hatásai nem ismertek.
Műanyagszerű ragasztó, amelyet polivinilből nyernek, gyakran megtalálható hajzselékben és lakkokban is.
Sodium Lauryl Sulfate
Nátrium- lauril- szulfát (SLS) P
detergens és habosító hatóanyag
Irritálja a száj nyálkahártyáját, szájsebeket, fekélyes gyulladásokat, kontakt ekcémát okozhat.
Az SLS durva tisztítószer, amelyet gyakran használnak motorok zsírtalanításához. A fogkrémhez habosító hatása miatt adják, de a fogak tisztításához nincs rá szükség.
Aroma
Aroma
ízesítő anyag
Allergiás reakciók (néhányuk a gyakori fogászati problémákra hasonlít, pl. vérző íny, szájsebek) és potenciális rákkeltő, mivel az ízesítő anyagok gyakran petróleum-származékok és rákot okozó anyagokkal szennyezettek.
Sodium hydroxide
Nátrium- hidroxid (E524)
fehérítő és tisztító hatóanyag
Bőrirritációt okozhat.
Gyakori összetevője a tűzhely és lefolyótisztítóknak.
Sodium fluoride
Nátrium- fluorid
erősíti a fogzománcot, antibakteriális hatású
Fluorózis: a fogak foltosodása, elszíneződése, sárgulása (különösen gyerekeknél); csontritkulás – a lenyelt fluorid kivonja a kálciumot a csontokból; allergiás / túlérzékenységi reakciók; mérgezés: lenyelése nyálfolyást, émelygést, hányást, gyomortáji fájdalmat és hasmenést okozhat.
Egy 100 milliliteres „családi” fogkrémes tubusban elég fluorid van ahhoz, hogy megöljön egy kisgyereket.
Carrageenan
Karragén (E407)
térfogatnövelő
Hasfájás, potenciális rákkeltő (az állatok gyomorbél traktusában kialakult rákkal kapcsolják össze, és laboratóriumi bizonyítékai vannak, hogy embereknél a mellrák egyik kiváltó oka is lehet).
Vörös tengeri algákból nyerik, a természetben előforduló szénhidrátok családjához tartozik. A káros hatások ellenére bioélelmiszerekben is engedélyezett
Triclosan
Triklozán
antibakteriális hatóanyag és csökkenti a plakkot
Ínykárosító (korai sejtelhalást okoz az íny szöveteiben), allergiás reakciók, fekélyesedés, a száj biodinamikai egyensúlyának megváltoztatása (a „jó” és a „rossz” baktériumokat egyaránt irtja, így a terméket használók jobban ki vannak téve a fertőzéseknek).
A triklozán klórozott aromás vegyület, így molekulárisan hasonlít a dioxinokhoz, a PCB-khez (erősen mérgező klóralapú összetevők) és az Agent Orange növényvédő szerhez. Sőt, előállítása folyamán is dioxinok (erős hormonkárosítók) kerülnek a környezetbe. Ez az anyag klorofenol, a vegyi anyagok olyan osztálya, amely állatokban rákot okozhat. Növényvédő-szerként is használják, a szájon keresztül könnyen felszívódik a szervezetbe és köze lehet az állatok májkárosodásához is.
Sodium saccharin
Szaharin (E954)
mesterséges édesítőszer
rákkeltő – összekapcsolják az állatoknál előforduló hólyagrákkal
Az Amerikai Egyesült Államokban a szaharint tartalmazó élelmiszereknél fel kell tüntetni a címkén, hogy potenciálisan „rákkeltő”. Nálunk ez a figyelmeztetés nem kötelező.
CI 42090
CI 42090 (E133)
kék színezék
Hiperaktivitás, bőrkiütések, potenciális rákkeltő
Bizonyítékok vannak rá, hogy a CI 42090 (más néven FD&C Kék 1) rákot idézhet elő állatokban. Betiltották Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Norvégiában, Svájcban és Svédországban.
Még néhány „természetes” fogrém is tartalmazhat vitatható összetevőket. Tehát mindenképpen olvasd el a címkét vásárlás előtt.
Forrás: mergezo.blog.hu

Én viszont tudok mutatni egy jó minőségű fogkrémet.
 
Ganozhi Fogkrém 150g

A DXN Ganozhi fogkrém nem tartalmaz szacharint és színezőanyagokat,csak jó minőségű ganodermakivonatot,Sodium Alginate-ot,mentolt és borsmenta olajat.Hatékonyan tisztitja a fogakat,kellemes ízt hagy a szánkban.A fogaink egészségesebbek és csillogóbbak lesznek.Érdekel a  fogkrém és egyéb ganodermás termékek  kattints a linkre!   http://kavemania.dxn.hu/termekek
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit tartalmaz az automatában található kávé?

  Tudtad, hogy mit tartalmaz az automatában található instant kávé?   Olcsó mérget iszunk naponta? A minap kezembe került egy cikk.Ha e...